Interjú Czakó Mónikával a Bestillo tulajdonosával

Czakó Mónikával, a Bestillo Pálinka tulajdonosával beszélgettünk többet között arról is, hogy milyen tételekkel készül a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálra.

Mikre figyelnek oda a környezettudatosság jegyében, amikor pálinkát készítenek?

Vannak ültetvényeink (gönci kajszi és szilva), amik művelésénél természetes szerekkel, vitaminokkal dolgozunk, hogy minél kisebb mértékben terheljük a környezetet. A vásárolt gyümölcsöt minél közelebbről szerezzük be a szállítási környezeti terhelés mértékének alacsony szintre tartása miatt. A gyümölcsfeldolgozás során keletkező magok további felhasználásra kerülnek, azokból olaj, magliszt készül, vagy tüzelésre használjuk fel. A nagyobb forgalmú helyeinktől már évek óta visszagyűjtjük az üvegeket és azokat újra hasznosítjuk. 

Azt írják: „A pálinkafőzés nem a cefrekészítésnél, hanem a gyümölcsfáknál kezdődik.” Mit jelent ez pontosan?

Minden azon múlik, milyen fajta alapanyagot választunk – ami polci értékesítésre alkalmas, nem biztos, hogy zamatos, aromás. Mi a gyümölcsre jellemző ízkaraktereket leginkább magában hordozó fajtákat keressük: kajsziból a Göncit, körtéből a Pirosvilmost, málnából a Fertődit, szilvából a Presentát, Haromát, Kulináriát. Aztán, mikor már megvan a gyümölcs, az optimális érettségen is sok múlik – a csúcson kell leszedni és feldolgozni a gyümölcsöt – már kialakult aromatika, még ott a sav, de már a cukor kellő mértékű, ja- és a minősége első osztályú étkezési. 

Mi a legfőbb hitvallása a munkája során?

A gyümölcsöt a legkevésbé bántani, friss étkezési állapotához képest abból a legtöbbet visszaadni!

Melyek azok az ősi hagyományok, amelyeket tovább vittek a pálinka készítés során?

A gyümölcstermesztést a természettel együttműködve, a természet által diktált és támogatott lépések mentén végezzük. A természet, a gyümölcs és az abból készített pálinka tisztelete ősi hagyományokra épül – a szándékunk nemes; a technológia, amivel dolgozunk a feldolgozás, erjesztés és főzés kapcsán, a lehető legmodernebb, ezzel segítve a prémium minőség biztosítását. 

A Bestillo is ott lesz a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon, mint kiállító. 

Milyen pálinkákkal és hogyan készülnek az eseményre?

A férjem szerint kétfajta pálinka van, a kajszi és a szilva, ezért ezt a két ízt mindenképpen visszük magunkkal, a pirosvilmost és a málnát is az emberek a BESTILLO márkához kötik, ezen túl megmutatjuk a cigánymeggy és birs pálinkánkat is. És hát 3 éve készítettünk egy gint, aminek azóta van már két tesója, de az eredetit, Mrs Millicent Speakeasy-t is elvisszük majd magunkkal.

Miért fontos a Bestillo számára, hogy részt vehet egy ilyen eseményen?

Fontosak azok az alkalmak, ahol a terméket összeismertetjük azzal a célcsoporttal, ahová szánjuk és ahol lehetőség van arra, hogy közvetlen visszajelzést kapjunk arra, hogy jó úton járunk!

Köszönjük szépen az interjút, találkozunk február 17-én a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon.

oldal tetejére

Hírlevél