Interjú Dr. Ináncsy Ernővel, az Angyal Borászat tulajdonosával

Dr. Ináncsy Ernővel, az Angyal Borászat tulajdonosával beszélgettünk többet között arról is, hogy milyen tételekkel készül a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálra.

Hogy jött létre a Borászat elnevezése, „Angyal”? 

Nagyapámat Angyal Ernőnek hívták és ami a bort, a bor iránti alázatot illeti, mindent Neki köszönhetek: egyhektáros birtokán szorgalmasan gazdálkodott, a borokat pedig egy tradicionális, háromágú pincében érlelte a szerencsi Alsópincesoron. Onnantól, hogy megtanultam járni, mindig ott voltam mellette – minden szüreten, minden egyes bor készítésénél. A hagyományos értelemben vett borászkodást szinte már gyerekként megtanultam tőle. Ha Ő nincs, ma nem létezik az Angyal borászat.

Milyen fajtájú borokkal találkozhatunk Önöknél?

A borászatunk Tokaj három fő fajtájára épül. A furmintra, a hárslevelűre és a sárgamuskotályra. Ezekből a fajtákból készítjük a könnyed reduktív eljárású, valamint a fahordós érlelésű száraz, a könnyed acéltartályban készült  félédes, édes tételeinket és a tokaji borkülönlegességeinket, úgy mint az aszú, az édes és a száraz szamorodni. Legtöbb tételünknél a három fajtát házasítjuk, hogy tökéletesen egyensúlyban lévő borokat alkothassunk, ugyanakkor választékunkban elérhetőek fajtaborok is, mint például Üzenet – Furmint válogatásunk. 

E tekintetben ugyan még az utunk elején járunk, de 2023-as évjáratból már egy pezsgő készítését is elkezdtük!

Hol és milyen eljárással történik a szőlő feldolgozása?

Az UNESCO világörökség részét képező Tokaj területén találhatóak a szőlőink, ahol kezdődik a munka, hiszen kiemelkedő minőségű borokat, csak magas minőségű szőlőből lehet készíteni. Szüret után a szőlő a Rátka területén található borászatunkba kerül, ahol gondos munkával bor készül belőle. Feldolgozónkban a legkorszerűbb eljárási technológiák alkalmazásával készítjük borainkat.

Mi a feltétele annak, hogy egy bort tokajinak nevezhessenek? 

Létezik egy szabályzás, a tokaji bortörvény, mely a tokaji borok termékleírását tartalmazza. Az ebben foglalt feltételeknek kell megfelelnie a szőlőnek és a bornak, ahhoz, hogy a tételen szerepelhessen a TOKAJ elnevezés. 

A leírásból kiemelnék egy-két példát:

– A bortörvény megszabja például, hogy milyen fajták megengedettek a borvidéken (furmint, sárgamuskotály, hárslevelű, zéta, kövérszőlő és kabar)

– Azt is előírja, hogy az aszúnak vagy szamorodninak mennyi az a minimális idő, amit hordóban kell érlelődnie, mennyi a minimális maradékcukor tartalma természetesen ezeken kívül rengeteg más feltételt is előír a szabályozás.

Ezek az előírások elsőre túl szigorúnak tűnnek, de ezek segítenek megőrizni Tokaj különlegességét.

Mi a legfőbb hitvallása a munkája során? 

Célunk a kísérletező jelleg fenntartása mind a szőlőművelésben, mind a borkészítésben,hogy boraink megőrizzék tokaji karakterüket, és mindig örömet okozzanak, élvezetesek legyenek. A kedvenc mondatom, a “szeretnék kérni még egy pohárral”.

Az Angyal Borászat is ott lesz a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon, mint kiállító. 

Milyen borokkal és hogyan készülnek az eseményre? 

A rendezvényen szeretnénk bemutatni a nemzetközi borversenyen is elismerést kapott Üdvözlet- Sárgamuskotály reduktív eljárással készült borunkat, valamint egy fahordós érlelésű szintén aranyérmes Üzenet- Furmintot. Borkülönlegességként a Vonzás- Száraz Szamorodnit, desszertbor kategóriában pedig Szépség- Késői Szüretelésű Furmint, Szeretet- Édes Szamorodni borainkat.

Miért fontos a Borászat számára, hogy részt vehet egy ilyen eseményen?

Jogászként fontosnak tartom, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényen megjelenjünk és a kedves vendégek számára borainkkal élményt nyújtsunk. 

Köszönjük szépen az interjút, találkozunk február 17-én a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon.

oldal tetejére

Hírlevél