Ötödik éve nyitja meg a Budapesti Jogászbált Molitor Éva és dr. Lakatos Péter, de mivel készülnek idén?

Mára baráti kapcsolat is összeköti a szervezést a Lakatos és Köves Ügyvédi Iroda alapítójával, dr. Lakatos Péterrel és feleségével, a zongoraművész Molitor Évával. 2024-ben azonban már nem pusztán a nyitány alatt hallgathatjuk őket, hanem az est további része alatt is, erről beszélgettünk.

Ez lesz az ötödik alkalom, hogy a Sentiments Piano Duó, azaz Molitor Éva és dr. Lakatos Péter kettősének zongorajátéka nyitja meg az estet. Ti emlékeztek rá, hogyan is kezdődött az együttműködésünk?

Egy közös ismerősön keresztül ismerkedtünk meg, és ajánlottuk a figyelmetekbe az igényesen összeállított, teljesen egyedi és  kifejezetten háttérzenei két zongorás produkcióinkat. Első alkalommal a Budai Vár kupolatermében játszottunk, és mivel nagyon jó visszajelzések érkeztek a bálozó vendégek részéről, ezért a következő bálok alkalmával is, már szinte hagyományként a mi zenénkre érkeznek a vendégek.

Péter a Lakatos és Köves Ügyvédi Iroda egyik alapítója, emellett mára talán mondhatom úgy, hogy félprofi előadóművész és ebben nagy szerepe van társának és párjának, Molitor Évának. Hogyan kezdődött a zenei utatok?

Mindketten gyerek korunk óta zenélünk.  Évi rengeteget gyakorolt, ezt a pályát választva konzervatóriumot, főiskolát, majd Németországban akadémiát végzett, ő művésztanárként, profi zenészként dolgozik évtizedek óta. Én pedig ügyvéd lettem, de közben mindig igyekeztem gyakorolni és zenei ismereteimet tovább fejleszteni például olyan nagy mestereknél, mint Esze Jenő vagy Révész Richard. A közös zenei utunk házasságkötésünkkor kezdődött, és Esze Jenő tanárúr ötlete volt, hogy piano duó formációt hozzunk létre. És a háttérzenei szegmensben egyedülállóan állítsunk össze és játszunk egy széles körű repertoárt.

A nappalitok mára egy állandó próba/koncertterem. Mennyi próba van mindezek mögött?

Sok, de ez soha nem elég. Minden művészeti tevékenység sikere alapvetően a gyakorlások számától és persze annak minőségétől függ.

Mind a duótok, mind az Éva vezette ügyvédkórus, a Próká-Torok egyre többet lép fel. 2024-ben talán ők is rajta lesznek a 192. Budapesti Jogászbál műsorán. Mesélnétek erről?

A Próká-Torok a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöki kezdeményezésre két és fél éve létrehozott kórusa, melynek Évi a művészeti vezetője, hangszerelője, zongora kisérője, karnagya és minden mása, ami a produkciók sikeréhez kell. Népszerű zeneműveket adaptál a kórus adottságaihoz, melyeket a kórustagok és a közönség is szívesen énekel illetve hallgat. A lelkesen éneklő kórustagok mellett számos kiváló zenei képességekkel, sokszor persze zenei múlttal rendelkező szólista is énekel a Próká-Torokban, és ez így összességében egy nagyon színvonalas műsort tesz lehetővé. A kórus számos belföldi és külföldi fellépésen van túl, énekeltünk a kapolcsi Művészetek völgye fesztiválon, és felléptünk Bécsben valamint Párizsban nemzetközi ügyvédi rendezvényeken. Az idén közreműködtünk a Mága concert kórusában. 2024-ben több fontos fellépést tervezünk.

Számomra fontos ennek az eseménynek a fenntartása, ti ezt tudjátok, hiszen mára a fellépéseken túl baráti kapcsolatba is kerültünk. Mit gondoltok, miért van/nincs létjogosultsága egy ilyen klasszikus eseménynek és összességében hol tart most a Budapesti Jogászbál?

Mi azt látjuk, hogy komoly társadalmi igény van arra, hogy egy-egy szakma képviselői, így a jogászoké is, időnként a munka mellett kötetlenebb formában találkozzanak, beszélgessenek, szórakozzanak. Ennek több más hasonló célú rendezvény mellett kiváló formája az évenkénti jogászbál. A hagyományokra épülő, minőségi helyszínen, a minőségi műsor, ételek, italok, kiállítók társaságában zajló bál pedig mindig vonzó lesz a társasági életre vágyóknak. A Covid miatti kényszerszünet után újra nagy lendülettel és lelkesedéssel megszervezett bál pedig szinte biztos siker.

oldal tetejére

Hírlevél