Interjú Gál Tiborral, a Gál Tibor Pincészet tulajdonosával és főborászával

Gál Tiborral, a Gál Tibor Pincészet tulajdonosával és főborászával beszélgettünk többet között arról is, hogy milyen tételekkel készül a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálra.

Egyik céljuk, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt káros hatásokat és úton vannak az organikus szőlőtermesztés felé. Mit jelent ez pontosan?

Szeretnénk minél egészségesebb, termèszetesebb környezetben élni és dolgozni. A borászatot, szőlőbirtokot nem magunknak, hanem a gyermekeinknek, unokáinknak építjük, szeretném, ha olyan gondozott környezetben élhetnének, ami legalább egy kicsit  hasonlítan a régi idők természetközeliségére.

Milyen fajtájú borokkal találkozhatunk Önöknél?

Mi alapjába véve egy házasításokkal foglalkozó vidék és borászat vagyunk. Fehérben az Egri Csillag, vörösben az Egri Bikavér, ami kiemelkedik nálunk a sorban. Természetesen foglalkozunk fajta borokkal is, mint pl. Kadarkával, Pinot noirral, de akár még Syrahval vagy Viognier-vel is.

Hol és milyen eljárással történik a szőlő feldolgozása?

Mi egy hagyományos pincében dolgozunk, hagyományos eszközökkel. Célunk a minél kisebb beavatkozás a szőlő átváltoztatása során, ehhez igyekszünk a gravitációt és a hőmérséklet szabályozást használni pusztán. 

Minek köszönhetően hálásabb és finomabb a kézzel művelt szőlő?

Az emberi kéz és szem sokkal alaposabb és gondosabb, mint bármiféle gép. Az emberi kéz óvja a szőlőt, a növényt, a környezetet, a gép célja a gyorsaság. Én, ameddig csak lehet, kitartok a kézi szüret és a kézi munkák mellett.

Mi a legfőbb hitvallása a munkája során?

Szeretném, ha az egri borvidék a világ nagy vidékei mellett felsorakozhatna, hiszen egy olyan különleges bormárkája van, mint az Egri Bikavér. Én minden napomat azzal töltöm, hogy újra naggyá tegyem az Egri Bikavért.

A Gál Tibor Pincészet is ott lesz a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon, mint kiállító. Milyen borokkal és hogyan készülnek az eseményre? Miért fontos a Pincészet számára, hogy részt vehet egy ilyen eseményen?

Szeretem, ha a boraimat értő közegnek mutathatom, és hiszek benne, hogy ez a különleges társaság nagyon is értő és nyitott közeg. Hozunk egy izgalmas, könnyed fehér házasítást, Egri Csillag néven, ezen kívül egri borászat lévén elengedhetetlen az Egri Bikavér Superior 2021-ből és egy különleges termőhelyi Bikavért is mutatunk a Pajados dűlőből.

Köszönjük szépen az interjút, találkozunk február 17-én a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon.

oldal tetejére

Hírlevél