Interjú Halmai Csabával, a Tüske Pince borászával és tulajdonosával

Halmai Csaba borásszal, a Tüske Pince tulajdonosával beszélgettünk többet között arról is, hogy milyen tételekkel készül a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálra.

Honnan ered a Pincészet elnevezése, „Tüske”?

A feleségem és én is sváb családból származunk. Klára nagyapja Istlstecher József volt. A nevét a sok mássalhangzó torlódása miatt kiejteni, de főleg leírni nem volt egyszerű. A német stechen szó jelentése szúrni, bökni: így mindenki csak Tüske Józsinak hívta. Ez a becenév végigkísérte az élete során. Az első, máig is a használatunkban lévő tanyát tőle örököltük.

Milyen fajtájú borokkal találkozhatunk Önöknél?

A szekszárdi hagyományok és a termőhely adottságaiból kiindulva csak kékszőlőt termesztünk. Kékfrankos és cabernet franc ültetvényünk Baranya-völgyben található, kadarkát Kerékhegyen és Iván-völgyben termesztünk, merlot és cabernet sauvignon a hidaspetrei ültetvényen van. A kóstolósor elején jellemzően a Tüske rosé szerepel, amit a Panni sillerünk követ. A szekszárdi karaktert ezeken felül leginkább a kadarka, kékfrankos és bikavér tudja megmutatni – ezeknél a boroknál kimondottan ügyelünk arra, hogy elegáns, fűszeres borok szülessenek. A borsort a Merlot, Cabernet Franc és Annus nevű cabernet sauvignon borunk zárja.

Hol és milyen eljárással történik a szőlő feldolgozása?

A nyolcvanas évek végén igazi garázsborászatként kezdtem. Innen a következő lépés az Istifán-gödörben örökölt tanya volt, majd 2009-ben költöztünk az Iván-völgy aljában található feldolgozóba, ami a mai napig a vállalkozás központja. Vendégeket is itt tudok fogadni késő tavasztól ősz elejéig a pincetetőn található teraszon.

Az erjesztéshez hűthető és fűthető tartályokat használok, a hordós érlelés részben itt, illetve az Istifán-gödörben lévő pincében történik.

Mi a legfőbb hitvallása a munkája során?

Vallom, hogy ami a szőlőnek, mint  növénynek jó, az jó nekem is. Mivel az agrár ökológiai program előírásai szerint termelem a szőlőt, így egészséges alapanyaggal tudok dolgozni. A hordóim lassan, de folyamatosan cserélődnek, ezáltal nem igazán jellemző a boraimban a fa dominancia.

A rozé és a siller természetesen reduktívan, a fogyáshoz igazodva kerül palackba.

A Tüske Pince is ott lesz a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon, mint kiállító. Milyen borokkal készülnek az eseményre? 

  • Tüske rozé 2023 – egy könnyedebb kékfrankos alapú rozé
  • Panni siller 2023 – merlot és kékfrankos szőlőből készült tartalmas siller.
  • Szekszárdi bikavér 2019 – robosztus, hosszú érési potenciállal rendelkező fűszeres bikavér
  • Annus Cabernet sauvignon 2018. Hidaspertrei ültetvény első termése, másfél évig amerikai tölgyben érlelve. Kifutó tétel.

Köszönjük szépen az interjút, találkozunk február 17-én a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon.

oldal tetejére

Hírlevél