Interjú IFJ. Tiffán Zsolttal, a Tiffán Borászat tulajdonosával

IFJ. Tiffán Zsolttal, a Tiffán Borászat tulajdonosával beszélgettünk többet között arról is, hogy milyen tételekkel készül a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálra.

Milyen fajtájú borokkal találkozhatunk Önöknél?

A Jogászbálon kóstolhatóak lesznek a prémium és válogatás (Grande Selection) boraink, ami ritkán fordul elő, de úgy gondoljuk a rendezvény ad egy olyan kiváló környezetet ehhez, ahol szívesen bemutatjuk ritkább és exkluzívabb villányi vörösborainkat. Egy meglepetéssel is készülünk, mégpedig az Elina 2022 prémium rosé borunkkal, mely 100%-ban egy barrique hordós érlelésű cabernet.

Hol és milyen eljárással történik a szőlő feldolgozása?

Szőlőültetvényeink Villány történelmi dűlőiben helyezkednek el (Kopár, Ördögárok, Remete, Sterntal) a Szársomlyótól egészen Máriagyűdig. Minden borunkhoz saját ültetvényeinkről szüreteljük a termést kizárólag kézzel, a szemeket többször átválogatva. A pincében nagy körültekintéssel, óvatosabban dolgozzuk fel a szőlőt, ügyelve az extrakcióra és az érlelési technológiára, hogy a terroir-t legjobban kifejező, azonban mégis elegánsabb, gyümölcsösebb testes vörösborokat tudjunk készíteni.

Melyik a legizgalmasabb fázisa a borkészítésnek?

Az izgalom (és a munkacsúcs) természetesen a szüret. Én azonban nem éven belül mondanám az igazi izgalmat, hanem azt hogy az évjárathatás miatt, és a természet ciklikussága okán még ha minden évben ugyanazokat a folyamatokat is végezzük el a szőlőben és a pincében, teljesen más az időjárás változékonysága miatt, amihez adaptálódnunk kell; ez az igazi kihívás.

Mi a legfőbb hitvallása a munkája során?

Édesapám mondta többször, hogy „a bort legyen legyen jó inni”. Nagyapám pedig a kedves szót szokta használni a szerinte jól sikerült borokra. Én is hasonlóképpen vélekedem: a bornak, még ha testes és komplex villányi borról is van szó, gyümölcsösnek, elegánsnak, egyensúlyban lévőnek (tannin-alkohol-savak) kell lennie szerintünk, amit fiatalon és érlelten is egyaránt jól esik fogyasztani.

A Tiffán Borászat is ott lesz a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon, mint kiállító. Milyen borokkal és hogyan készülnek az bálra? Miért fontos a Borászat számára, hogy részt vehet egy ilyen eseményen?

Jelen lesz: Lucia egy merlot-alapú vörösbor; a sokak által ismert Carissimae, mely a kopár dűlő termése 100%-ban és egy klasszikus villányi délies bor; az Elysium, mely 100% merlot az Ördögárokból. Hozzuk a Grande Selection csúcsborunkat is, mely egy hordóválogatás, illetve egy exkluzív és limitált barrique érlelésű rosét: az Elina 2022-t. Kóstolható lesz a Mondivin Villányi Franc is, mely fajta van a villányiak fókuszában immár évtizedek óta és a legnagyobb potenciált ebben látjuk.

Régóta ismerjük a Jogászbál szervezőit, akik szintén borszerető emberek: ők garancia a sikerre. Biztosak vagyunk benne, hogy egy kiváló rendezvényt fognak megszervezni, aminek hangulatát a borválaszték koronázhatja meg. Egy ilyen presztízsű és igényes vendégséggel bíró bál megérdemli, hogy magas minőségű borokat szolgáljunk fel.

Köszönjük szépen az interjút, találkozunk február 17-én a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon.

oldal tetejére

Hírlevél