Interjú Milhoffer Lászlóval, a Fivérek Borbirtok borászati vezetőjével

Milhoffer Lászlóval, a Fivérek Borbirtok borászati vezetőjével beszélgettünk többet között arról is, hogy milyen tételekkel készül a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálra.

Milyen fajtájú borokkal találkozhatunk Önöknél

Borászatunk alap tézise, hogy kis tételszámban, nagy odafigyeléssel készítsük a borainkat. Törekszünk továbbá, hogy kevésbé alkalmazott, ismert technológiákat pl. a siller mint gasztró bor újra divatba hozzuk, vagy a battonage technológiát megismertessük. Másik alap pillérünk, hogy régi és új szőlő fajtákat telepítünk ilyen pl. a Turán, Királyleányka vagy a Zengő szőlő. Pincénkben rendkívül széles a fajta választék, jelenleg 17 tételünk van a piacon, melyekből átlagosan 1000-5000 palack készül évente. 

 Hol és milyen eljárással történik a szőlő feldolgozása?

20 hektáron gazdálkodunk jelenleg, a területeink egy része újra van telepítve. Törekedtünk arra, hogy a legjobb dűlőkben és dombtetőn tudjuk kialakítani a termő területeket. 8 terroir tartozik hozzánk, ami abban is nagy segítség, hogy a nem kívánatos környezetei hatásokra jobban tudunk reagálni, ellentétben ott, ahol egybefüggő a terület.  

Törekszünk arra, hogy az ökológiai lábnyomunkat minimálisra csökkentsük itt fontos kiemelni, hogy rendkívül kevés permetszert alkalmazunk. A másik fontos rész, hogy a szőlősorok között az eredeti növény faunát preferáljuk, illetve ahol kell ott magvetéssel ezt pótoljuk. 

Nálunk a szüret kézzel történik, ezután válogatáson esik át a szőlő. A feldolgozás maga két részre osztott, egyik oldalt automatizált gyors feldolgozás történik, másik oldalon visszanyúltunk őseink fakádas „kézzel csömöszölt” lassabb, de egyben szebb erjesztési eljárásához.

Mi a legfőbb hitvallása a munkája során?

Hitvallásom és egyben keresztem, hiszem, hogy a régi fajtáknak, technológiai elemeknek van helye, ha egy kis csavarral is, modern köntösbe burkolva, de itt a helye a mai világban. És erre büszkének kell lennünk.

Köszönjük szépen az interjút, találkozunk február 17-én a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon.

oldal tetejére

Hírlevél