Interjú Nagy László tulajdonos vezérigazgatóval – Kunság-Szesz Zrt./Mátyás Pálinkaház

Nagy Lászlóval a Kunság-Szesz Zrt./Mátyás Pálinkaház tulajdonos vezérigazgatójával beszélgettünk többet között arról is, hogy milyen tételekkel készül a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálra.

Miknek kell megfelelnie az alapanyagoknak ahhoz, hogy azokból igazán minőségi pálinka születhessen?

A pálinka nem egyszerűen csak egy szeszes ital. A pálinka tradicionális, kulturális kérdés is egyben. A vidéki élet szerves része az ünnepek elmaradhatatlan kelléke. A minőségi gyümölcs, a magas szintű gyártási technológia és a pálinkafőző mester szakértelme együttesen adja a pálinka lelkét. A pálinka előállításához szükséges gyümölcsöket kizárólag magyar termelőktől vásároljuk, ezzel is biztosítva a minőséget és a magyar kistermelők piacát. Az új pálinkáink a Mátyás termékcsaládon belül kerültek piacra Mátyás Pálinkák néven, amely terméknév a kiváló minőséget hivatott garantálni, mint ahogyan azt magunk is valljuk „A lényeg, hogy a pohárba töltve felismerjük a gyümölcsöt, ne a címke döntsön!”

Mit jelent az irányított cefrekezelés a pálinkafőzés során?

Irányított cefrekezelés alatt étjük azon körülmények megteremtését, amelyek felelősek az optimális erjedésért. Egyik legfontosabb tényező a megfelelő hőmérséklet beállítás (kb. 16 Celsius fok), amely az aromaanyagok és az alkoholos erjedés szempontjából játszik fontos szerepet. A cefre pH értékét savval (foszforsavval) állítjuk be a megfelelő értékre (max. 3,5 pH), amely a káros mikroorganizmusok szaporodását gátolja. Efölött a cefre savvédelme megszűnik, és káros anyagok képződnek (ecetsav, vajsav, penészek stb.). Továbbá pektinbontó enzimet alkalmazunk, az optimális lékinyerés érdekében. Minden cefre esetében fontos az alapanyagnak és az erjesztési feltételnek megfelelő élesztőtörzs kiválasztása. Valamint tápsókat alkalmazunk a mikró- és makró elemek pótlására, amelyek az élesztők megfelelő működéséhez járulnak hozzá. Egy mondatban összefoglalva: a technológiának olyannak kell lenni, amivel a cefre hőmérsékletét irányítani tudjuk, mert a túl gyors vagy a túl lassú erjedés egyaránt rontja a minőséget.

Mi a legfőbb hitvallása a munkája során?

Kis családi vállalkozásból építettük fel a mára már milliárdos forgalmú céget. Az elmúlt 30 éves történetünk, sikereink és fejlődésünk tapasztalata, hogy hinni kell az álmainkban, dolgozni a megvalósításukért és szeretni azt, amit csinálunk a minőségi elvárásainkból sohasem engedve. Legfontosabb volt számunkra a folyamatos minőség biztosítása és a helytállás a működésünk minden területén. Számomra az adott szó betartása, a helytállás, a felelősség vállalása minden helyzetben és a partnereink, vevőink tisztelete a legfontosabb értékek. Ezt érvényesítjük a munkánkban. Egyszerre adunk minőséget és őrizzük a tradíciókat. Figyelünk a dolgozóinkra, figyelünk a partnereinkre és figyelünk a vevőinkre egyaránt, hisz nálunk első a vásárló. Mindezek mellett folyamatosan fejlesztjük a gyártási technológiánkat és soha nem tévesztjük szem elől azt a mondást, „amikor a kész terméket nézzük, amikor érezzük az illatát, olyan mintha a saját gyermekünk volna”. 

A Mátyás Pálinkaház is ott lesz a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon, mint kiállító.

Milyen pálinkákkal és hogyan készülnek az eseményre?

Több prémium itallal is készültünk. Nem csak a díjnyertes Mátyás pálinkáinkat szeretnénk bemutatni (köztük a Nemzeti Pálinkakiválósági programban Top pálinkakiválósági champion díjat elnyerő szilva pálinkánk), hanem a Mátyás Keserű Likőr termékcsaládot, benne a Mátyás Strong Coffee és a tavalyi év ikonikus italát a Petőfi Sándor 200 éves jubileumi év tiszteletére elkészített Pilvax Kávélikőrt is. Ezzel a változatos kínálattal igyekszünk elnyerni a báli közönség tetszését.

Miért fontos a Mátyás Pálinkaház számára, hogy részt vehet egy ilyen eseményen?

Örömmel mondtunk igent a felkérésre, különösen, hogy egy ilyen komoly múlttal rendelkező, értéket jelentő eseményen tudunk megjelenni és termékeinket a Mátyás Keserű Likőrt, a Mátyás Strong Coffee-t, a Pilvax Kávélikőrt és a Mátyás Pálinkákat ajánlani. Az elmúlt években számos bálon, fesztiválon, üzleti eseményen tudtuk prémium termékeinket bemutatni. Ezek a találkozások jó alkalmak, hogy a közönség, a jelenlegi vagy leendő fogyasztóink megismerjék és megszeressék prémium italainkat. Ez az alapja annak, hogy a minőségi pálinka, mint nemzeti italunk, mint igazi hungarikum jelen legyen a fogyasztói piacon. Reménykedünk abban is, hogy az üzleti életben kialakult személyes kapcsolataink ezen az estén tovább erősödnek. 

Köszönjük szépen az interjút, találkozunk február 17-én a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon.

oldal tetejére

Hírlevél