Interjú Papp Erzsébettel, a ZEMA magyar porcelán és ékszermárka kreatív igazgatójával

Papp Erzsébettel, a ZEMA magyar porcelán és ékszermárka kreatív igazgatójával beszélgettünk a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbál Praesens-díjainak kapcsán.

Hogyan jött létre a ZEMA?

A ZEMA egy mozaik szó, mely a három gyermekünk kezdőbetűiből jött létre (Zsófi, Eszter, Máté, és az A betű az Apa+Anya). Ezt a márkát mi magunk hívtuk életre 12 évvel ezelőtt. Valami olyan dolgot szerettünk volna létrehozni, ami még nincs, ami Magyar és ami itthon „szőröstül-bőröstül” el tud készülni. A magyar porcelán volt az amit alapanyagnak választottunk. Ez itthon nagy múltra tekint vissza és külföldön is komoly elismerésnek örvend.

Mik az egyes ékszerek tervezésének és kivitelezésének folyamatai?

Minden formát és mintát Mi tervezünk házon belül. Az ötlet, majd a skiccek – melyek tőlem származnak – kerül a manufaktúrába, mint elképzelés ahol a professzionális szakemberek tudásuk legjavát adva készítik el az első formától az utolsó ecsetvonásig ezeket a különleges termékeket. Mindezt kézzel készítve, kézzel festve, manufakturális módszerekkel.

Honnan merítenek ötletet az újabb ékszerek tervezéséhez?

Egy nagy designer valamikor azt mondta, bárhonnan. A lényeg, hogy kilépve a mókuskerékből valami érintsen meg. Legyen az egy esemény, egy hely, egy illat vagy egy érzés. Mindenesetre sikerült egy olyan dolgot létrehoznunk, amely a világon egyedülálló és páratlan. Megmutattuk már a ZEMA ékszereit és termékeit a világ több pontján, számos fashion week-en mint például Párizs, London, New-York. Önálló divatbemutatókon és kiállításokon is megjelentünk a nagyvilágban: Milánó, Peking, Riga, Kuala Lumpur, Manila, Bukarest. 

Mit jelent az Önök számára a környezettudatosság és hogyan tudják ezt beépíteni a tervezési és a kivitelezési folyamatokba?

A ZEMA egy környezettudatos márka, mert a gyártás során, amit csak lehet környezeti terhelés kímélő módon oldunk meg. A gyártáshoz szükséges energiát napelemekkel állítjuk elő. Az alapanyaghoz felhasznált vizet – ioncserélt állapotban – a levegő nedvességtartalmából nyerjük ki ezzel is csökkentve a Brand karbonlábnyomát. Az előállítás során keletkező melléktermékeket visszadolgozzuk az alapanyagba és újra felhasználjuk. Még a csomagolástechnikánk is újrahasznosított papírból készül.

Az idei évben a ZEMA készíti azokat a díjakat, amelyeket 8-féle kategóriában adunk át a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon. Mi volt a díjak elkészítésének folyamata és mennyi időt vett igénybe?

Mint minden – az idei Praesens-díj is kézzel készült, melynek több hetet vett igénybe az elkészítése. Ez már a ZEMA márkánál egy meglévő folyamat volt így a szokásos formázások, öntések, égetések és mázolások után került a festő részlegbe, ahol a mintázatok 24 karátos arannyal kerültek a különleges trófeákra.

Köszönjük szépen az interjút.

oldal tetejére

Hírlevél