Interjú Schlotter Andrással, a Lajver Borbirtok ügyvezetőjével 

Schlotter Andrással, a Lajver Borbirtok ügyvezetőjével beszélgettünk többet között arról is, hogy milyen tételekkel készül a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálra.

Melyek azok a szőlőfajták, amelyekből önmagukban nem készítenek bort és miért?

Bár bort minden szőlőfajtából készítettünk már, azonban vannak olyan fajták, melyekre a Lajver Borbirtok terroir-ja kifejezetten izgalmas borokat ad, e mellett néhány fajtának a megjelenése inkább egy házasításban tudja megmutatni a legszebb arcát. Ők a Pinot Noir és a Syrah. 

Mi számít újszerű házasításnak?

Érdemes itt is a trendeket figyelni, hiszen évek óta hódít az illatos fehér bor, ami könnyű ivású, a mindennapi bulibor, ahogy én nevezem. Ha tartalmasabb tételeket keresünk, akkor egy komoly műhelymunka eredményeképpen házasíthatunk akár Cserszegi Fűszerest és a Sauvignon Blanc-t, ami nálunk 8 éve a Lajver Cuvée Blanc névre hallgat.

Milyen fajtájú borokkal találkozhatunk Önöknél?

A Szekszárdi borvidék a vörösborairól híres, a mai trendek ezzel ellentétben a fehérborok felé mozdultak el. Érdemes ezt azért megemlíteni, mert a Lajver Borbirtokon 13 fajta szőlő található, melyből 5 fehér,  ez sok fajta, így egy izgalmas játék kísérletezni új borokkal és házasításokkal.

Hol és milyen eljárással történik a szőlő feldolgozása?

A szőlő feldolgozása a Lajver Borbirtok öt szintes épületében, gravitációs eljárással történik, ahol a borok acéltartályokban, majd a vörösborok esetében később tölgyfa hordókban érlelődnek.

Mi a legfőbb hitvallása a munkája során?

Az innováció. Elképzelni, kitalálni és megvalósítani valami újat, különlegest és tredszetternek lenni, amitől Lajver lesz a Lajver. Hiszem azt, hogy ez a helyes irány. 

A Lajver Borbirtok is ott lesz a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon, mint kiállító. Milyen borokkal és hogyan készülnek az eseményre? Miért fontos a Borászat számára, hogy részt vehet egy ilyen eseményen?

Az előbbi kérdéshez igazodva új és remek borokat válogattunk össze, melyek között valóban lesz meghökkentő mint a Lajver Incognito és izgalmas megjelenésű, mint a Lajver Kacsa és Nyúl.

A bemutatkozásukkal visszajelzést kapunk a számunkra kiemelten fontos generációtól, melyből tapasztalunk, merre tartunk és valóban jó-e az irány.

Köszönjük szépen az interjút, találkozunk február 17-én a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon.

oldal tetejére

Hírlevél