Interjú Dr. Pipei Csabával, a Premirum ügyvezető igazgatójával

Dr. Pipei Csabával, a Premirum ügyvezető igazgatójával beszélgettünk többet között arról is, hogy milyen rumokkal készül a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálra.

Milyen gyártási módszerekkel találkozhatunk a rum készítés során?

A rum alapja a cukornád. Leggyakrabban a cukorgyártás során keletkező melaszból, készülnek a rumok, de friss cukornádléből, sőt manapság raspadurából, ami szárított cukornádlé is készítenek finom rumot. Erjesztés után kisüsti vagy oszlopos lepárlóval desztillálják vagy mindkettőt használják Ezután a nemesebb tételeket évekig, évtizedekig  hordóban (ex-bourbon, sherry, cognac, ceiba) érlelik és csak ezután kerülnek palackba.

Milyen rum stílusok léteznek?

Nagyon sok szempont alapján csoportosíthatjuk a rumokat például szín, lepárlás, érlelés, ízesítés szerint, de talán az eredetük alapján spanyol, angol és francia stílusra való bontás terjedt el leginkább szakmai körökben. Véleményem szerint a congener tartalom szerinti besorolás alkalmasabb a tájékozódáshoz íz, mellékhatás és másnaposság szempontjából.

Mi alapján választják ki azokat a rumokat, amelyeket megtalálhatóak Önöknél?

Igyekszünk mindekinek találni olyan rumot, amitől leesik az álla. Teljesen egyedi, hogy kinek mi ízlik, mi küldetésünknek érezzük, hogy minél többen ismerjék meg és kedveljék a rumokat, ezért nagyon sokat teszteljük a fogyasztók ízlését. Nyílt teszteken, kóstolásokon, vak teszteken, rum párbajok során, de a legpontosabb visszajelzést a “buli” teszt és “willingness to buy” teszt adta eddig.

Mi az a folyamat, ameddig a rum eljut a vásárlóig?

Ez egy hosszú folyamat, ami a cukornád betakarításával kezdődik, ezt az erjesztés, lepárlás és sok esetben a hosszú érlelés követi, akár 20-50 évig, sőt tovább. A palackozást követően a folyamat gyorsabb, megfelelő logisztikával pár hónap után az otthonunkban fogyaszthatjuk ezt a csodás italt.

A Premirum is ott lesz a CXCII. Mercedes-Benz HoványBudapesti Jogász- és Művészbálon, mint kiállító. Milyen rumokkal és hogyan készülnek az eseményre? Miért fontos az Önök számára, hogy részt vehetnek egy ilyen eseményen?

Minden fontos rumstílust szeretnénk megmutatni, ezért sokféle ízvilág rumot viszünk a világból. Néhány ízelítő, ami a szokszínűséget megmutatja:

  • Cihuatán Indigo:  spanyol stílus, vaníliás, tiramisu ízjegyekkel
  • Nativo 20 éves: selymes íz, zöld diós jegyekkel, a grillezett húsok társa
  • Rosemont ananas: Costa-ricai folyékony ananász, nagyon sokak kedvence
  • Hidden Loot Dark Reserve: tonkababos, kandírozott narancsos fűszeres rum
  • Izalco: száraz, whisky jellegű ital
  • Nativo Overproof: étcsokoládé, aszalt füge, toffee ízű overproof rum
  • Cihután Xaman XO: ínyenceknek

A Premirum célja a rumkultúra felvirágoztatása hazákban és a környező országokban. A Jogász- és Művészbál tökéletes állomás számunkra, mert közönsége érdeklődő és fogékony a minőségre, valamint széleskörű partnerkörrel rendelkeznek, akinek már ők adhatják tovább a rumkultúrát.

Köszönjük szépen az interjút, találkozunk február 17-én a CXCII. Mercedes-Benz Hovány Budapesti Jogász- és Művészbálon.

oldal tetejére

Hírlevél